escapez aspace inspace
,

Aspace inspace 24 uurs prijsvraag

Pseudos Architecture heeft meegedaan aan een 24uurs prijsvraag “aspace inspace” van IF ideas forward. De opdracht was om een schuilplek te ontwerpen. Een plek onafhankelijk van ruimtetijd. We mochten met deze prijsvraag zelf bedenken wat het zou zijn en waar het zou zijn.

Ik had bij deze opdracht gekozen voor een plek waar ik vaak te vinden ben: In gedachten. Om dit om te vormen tot een architectonische weergave ben ik uitgegaan van mijn logo. De necker cube. Dit is een kubus dat in zijn 2 dimensionale weergave verschillend geinterpreteerd kan worden. Dat concept is precies wat er in het hoofd van een architect omgaat. Ideeen vliegen in het rond, los van ruimte en tijd. Het is pas wanneer er betekenis aan wordt gegeven dat het bestaansrecht kan krijgen.

Het leuke van deze prijsvraag is dat je slechts 24 uur voor de inleverdatum te horen krijgt wat de opdracht is. Op deze manier moet je dus in zeer korte tijd een ontwerp maken. Het is een leuke uitdaging dat veel uren zonder slaap met zich meebrengt. Uiteindelijk heb ik deze opdracht niet gewonnen, maar wel veel geleerd voor de volgende keer.

Zie hier de winnaars en honorable mentions

 

aspace inspace

escapez aspace inspace

,

Pallet bed hut

Een multifunctioneel object midden in een klaslokaal van een verlaten school. Dat was het uitgangspunt voor een ontwerp voor mijn bed. Met een klaslokaal als woning had ik de kans om eens lekker te experimenteren met pallets. Je ziet ze tegenwoordig in ieder woonblad of interieur blog. Ik wilde er ook mee werken en besloot er twintig te kopen bij de palletboer. Het resultaat is een pallet bed hut die ook dienst doet als kast, verdieping en ruimteverdeler.

pallet bed hut

Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriendin gaan wonen in een oud schoolgebouw in Rotterdam. We hebben twee klaslokalen naast elkaar waar we lekker veel ruimte hebben om te leven. Voor mij betekende dat ruimte voor het maken van “dingen”! Bij voorkeur dingen gemaakt van pallets. Ik wilde een hut maken waarin geslapen kan worden. Daarbij moest het object wel meerder functies vervullen. Dit heb ik opgelost door het dak van de hut constructief stevig genoeg te maken. Hierdoor kan er op gelopen worden en kan deze ruimte ook worden benut voor opslag. Door de pallet bed hut slim te plaatsen in de ruimte ontstaan er meerdere plekken. Links is er plek voor een “kantoor” en rechts is er plek om te kunnen omkleden. Aan beide zijdes van de hut zijn planken en bakjes gemaakt. Aan de ene zijde dienen de planken als kast voor mijn kleding. Aan de andere zijde dienen de bakjes als opbergruimte.

Het werken met pallets is best zwaar!

Een gemiddelde euro pallet weegt behoorlijk wat. Als je er drie aan elkaar hebt gezet, dan is optillen al niet meer mogelijk. Ik heb flink wat moeite moeten steken in het realiseren van mijn ontwerp. Het is aan te raden om eerst een plan te maken voor de volgorde van opbouw. Na een paar dagen schroeven en tillen was mijn pallet bed hut realiteit geworden. Uiteindelijk is het precies geworden wat ik gedachten had.

Een pallet bed hut…

Een bijkomend voordeel van pallets is dat het eenvoudig uit elkaar te halen is. Bij een mogelijke verhuizing kan ik dus relatief snel afbouwen en weer iets nieuws bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos. 1001pallets.com is een mooie verzameling van deze mogelijkheden.

,

Vensterbank Jordi & Anita

Vorig jaar heb ik samen met Jordi en Anita een vensterbank in elkaar gezet. Hiervan heb ik het ontwerp mogen maken. Het doel was van de erker een zitplek te maken dat ook diende als vensterbank. Er moest ook rekening gehouden worden met de warmte van radiatoren. Het was dus belangrijk dat we er omheen moesten bouwen. Hiervoor zijn enkele platen voorzien van een reeks gaten met behulp van een freesmachine op de RDM campus. Het meubel is ook voorzien van lades en “geheime” vakjes voor extra opslagruimte.
Het ontwerp is minimalistisch en wit zodat het een neutraal object is. Zo blijft ook de aandacht van de woonkamer verdeeld. De zitplek geeft het gevoel je in de levendige straat te begeven zonder dat je ervoor naar buiten hoeft te gaan.